Nu: GRATIS bezorging in Zuidland en Simonshaven!

Afgelopen woensdag mocht Yvonne weer een groente belichten in de rubriek ‘Dwars door Rijnmond’ op Radio Rijnmond. Dit keer was het de zuurkool uit het vat. Voor een goede voorbereiding belde ze van te voren wel even met de enige zuurkoolfabriek die Nederland nog rijk is: Kramer en Zonen. In de wacht hoorde Yvonne het liedje van Sjef van Oekel; ‘Zuurkool met vette jus’. Na het leuke liedje volgde een geanimeerd gesprek met een vertegenwoordiger van het bedrijf waarin allerlei wetenswaardigheden over zuurkool aan bod kwamen. Wist je dat zuurkool vroeger scheurbuik kon voorkomen vanwege het hoge vitamine C-gehalte? Dit jaar is dat gehalte extra hoog vanwege de geweldige zonnige zomer. Elke dag brengen trekkers witte kolen naar de fabriek en gaat er wel 200.000 kilo kool in diepe putten waar ze met behulp van een beetje zout het fermetatieproces ondergaat. Nederlandse zuurkool is niet verhit en bevat geen conserveringsmiddelen, geur-, kleur en smaakstoffen. De eerste zuurkool die begin september verkrijgbaar is is de meest zachte zuurkool vanwege de koolsoort. De eerste witte kool is nou eenmaal zachter dan de kolen die daarna komen. De eerste kool is dan ook in 10 dagen al klaar voor het vat. De laatste kool heeft daarvoor 10 weken nodig. Witte kool groeit in Noord-Holland, waar de fabriek staat, en vanwege het zeeklimaat kan ze dan ook tot en met december geoogst worden. Na deze leuke kennismaking vinden we zuurkool nog lekkerder en hopen dat we jou ook nog enthousiaster hebben gemaakt om zuurkool te eten uit het vat.

JOUW WINKELWAGEN
  • Er zitten geen producten in de winkelwagen
0