Workshop ‘Bouw jouw eigen bijenhotel’

Wil je bijdragen aan de biodiversiteit bij jou in de buurt en wilde bijen een plaats geven in jouw tuin? Met een eigen bijenhotel kan dat. En zo’n nest kun je zelf maken. Hoe dat moet leer je tijdens de workshop ‘Bijenhotel bouwen’ die de Zuidlandse imker Mieke van der Griendt zaterdag 21 maart geeft bij Boerderijwinkel Zevenbergen aan de Koekendorpseweg in Zuidland.

Bijen bevruchten veel planten en voedselgewassen. Dat maakt de dieren dan ook onmisbaar. En die bijen leven niet alleen in natuurgebieden of weilanden, maar ook in parken en tuinen. Om de solitair levende bijen een handje te helpen kun je zelf een bijenhotel bouwen. Zo’n hotel biedt de diertjes schuil- en nestgelegenheid en ze kunnen er in overwinteren. Wil je weten hoe je zo’n hotel het beste maakt? Tijdens de workshop ‘Bijenhotel bouwen’ zal imker Mieke van der Griendt je helpen om in een middag zelf een prachtig hotel in elkaar te knutselen. Een hotel dat je aan het einde van de middag zelf mee naar huis kunt nemen.

Bloemen

Tijdens de workshop leer je alles over de bijen die in het hotel zullen nestelen en hoe je ze er ook daadwerkelijk in krijgt. Het maken van hotel is immers één, zorgen dat er ook daadwerkelijk bijen in komen is iets anders. Daarvoor moeten bijen in de omgeving van het hotel ook voldoende voedsel kunnen halen. En ook daar kun je zelf voor zorgen. Niet voor niets zaait boer Gertjan Zevenbergen ieder jaar een fleurige bloemenrand in langs de percelen aan de Koekendorpseweg in Zuidland.

Dorsvloer

De workshop Bijenhotel maken duurt tweeënhalf uur. Ruim voldoende om zelf aan het einde van de dag het hotel kant en klaar mee naar huis te nemen. Schijnt de zon, dan vindt de workshop plaats op het grasveld van Boerderijwinkel Zevenbergen. Bij minder mooi weer wordt de oude dorsvloer van de, voor Zuidland, zo karakteristieke boerderij aan de Koekendorpseweg het decor van deze leerzame en gezellige middag.

Bijenkasten

De Workshop Bijenhotel Bouwen is leuk voor jong en oud. Er is ruimte voor 15 deelnemers. Deelname aan de workshop kost 17,50 euro. Bij dat bedrag zijn alle benodigdheden en een zakje bloemenzaad inbegrepen. Je hoeft geen hamers en spijkers mee te nemen, het is wel handig om zelf een snoeischaar mee te nemen. Hout is voorradig. Daarnaast krijg je thee of koffie met iets lekkers. De opbrengst van de workshop zal gebruikt worden voor de aanschaf van nieuwe bijenkasten die bij Boerderijwinkel Zevenbergen geplaatst worden. Nu al staan er twee kasten op het terrein. De honing die de bijen daarin maken wordt, zolang voorradig, ook in de Boerderijwinkel verkocht.

Waar? Boerderijwinkel Zevenbergen, Koekendorpseweg 1, 3214 LE, Zuidland
Wanneer? Zaterdag 21 maart
Hoe laat? Van 13.30 tot 16.00 uur
Wat kost het? 17,50 euro, inclusief koffie, thee en materialen

Schrijf je nu in: https://www.boerderijwinkelzevenbergen.nl/events/zelf-een-bijenhotel-maken/