Weer droog: beregenen is noodzaak

Het is je vast opgevallen. De afgelopen weken is er geen regen van betekenis gevallen. En dus is het droog op het land. Zo droog dat we moeten beregenen voordat we kunnen bieten konden zaaien.

Suikerbietenzaadjes houden ervan om op vaste, vochtige grond te liggen terwijl ze kiemen. Bovenop het zaadje moet een laagje van 2 tot 3 centimeter losse grond liggen. Dat laatste is op dit moment het probleem. Die losse grond is er niet. Door de erg natte winter en het ontbreken van vorst in die periode en de daarop volgende droogte heeft de grond keihard gemaakt. Om de kluiten fijn te maken zijn dan ook meerdere bewerkingen nodig. En zelfs dan lukt het niet altijd om losse grond te krijgen. Door te beregenen en daarna een bewerking uit te voeren, bijvoorbeeld met een sneleg of een rotorkopeg, is die losse grond wel te maken. En dat doen we dan ook. Uitzonderlijk vroeg in het jaar staat de beregeningsinstallatie te draaien om een kunstmatige regenbui van 25 mm te maken. En daarna kon er dan toch gezaaid worden.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws van Boerderijwinkel Zevenbergen.