We hebben ze: Nederlandse kiwi’s

In Nederland groeien kiwi’s. Ja, echt. Henk en Djûke Smith – van der Maat uit Bunnik telen ze. En die kiwi’s hebben we nu ook in de Boerderijwinkel.

Henk en Djûke Smith – van der Maat wonen op de boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik en runnen er, met de hulp van de ouders van Djûke, een gemengd bedrijf met vleesvee en fruitteelt. Ze telen naast kersen en pruimen ook kiwi’s. In 2012 begon Djûke, na een bezoek aan Nieuw-Zeeland, met het verbouwen van de groene vruchten. Djûke wilde iets bijzonders telen wat nog  niemand in Nederland gedaan had. Dat is gelukt. De kiwi’s worden eind november, begin december geoogst. Daarna worden de bomen gesnoeid want een kiwi groeit enthousiast. Het snoeien in de winter vraagt dan ook veel werk. In juni ontstaat de bloesem en na de bestuiving groeien de kiwi’s. In de zomer dus. Het Nederlandse klimaat is net warm goed genoeg. De kiwi’s worden beschermd door windschermen en een overkapping. Een kiwi kan namelijk niet tegen wind. Vanaf vandaag is de Nederlandse kiwi te koop in de Boerderijwinkel en zal hij ook met regelmaat in Kratje Koekendorp terug zijn te vinden.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!