Van de imker: Winterslaap of toch niet?

Als de buitentemperatuur onder de 10 graden komt, trekken de bijen zich terug in de kast. Als het dan nog kouder wordt, vormen ze een wintertros. Ze kruipen heel dicht tegen elkaar aan in de vorm van een bol met in het midden de koningin.

De korte en lange haren op het borststuk van de bijen dienen als een mooie isolatielaag. Om de wintertros op temperatuur te houden, moeten de bijen warmte maken. Dat doen ze door met hun vleugelspieren te trillen, deze beweging wekt warmte op. Als er nog broed aanwezig is, kan de temperatuur tot zelfs 35 graden oplopen. Ook wordt het voer om de tros op deze manier verwarmd. Daardoor kunnen de bijen het voer makkelijk opnemen. Het bewegen van de vleugelspieren kost energie en energie krijgen de bijen van het eten van het opgeslagen voer (honing en pollen). We geven dus niet voor niks zoveel voer aan het volk mee om de winter door te komen. Dus nee, de bijen zijn niet in winterslaap. Zelfs als het heel koud is en je legt je oor tegen de buitenkant van de kast, hoor je de bijen zoemen.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!