Van de imker: komt er een nieuwe koningin?

Omdat er een nieuw bijenvolk aan de Koekendorpseweg komt te wonen, heeft imker Mieke van de Griendt vorige week een broedaflegger gemaakt van het bestaande volk uit de lila kast. De koningin is er nog niet…

Een broedaflegger is een splitsing van een volk, maar dan zonder koningin.  Werken met bijen hangt af van een goede voorbereiding. Je moet nadenken over wat je gaat doen en het materiaal klaar zetten. Daarom heeft Mieke de nieuwe roze kast (inclusief bodem, broedbak, dekplank en deksel) gepakt. Daarnaast hing ze in de broedbak alvast een paar ramen met stuifmeel en honing dat als voer dient voor de bijen uit de lila kast. Daarna haalde ze drie ramen met het zogenoemde broed (eitjes en larfjes) uit de lila kast en hing ze in de nieuwe roze broedbak. Om te voorkomen dat er bijen terugvliegen naar de lila kast, heeft ze de vliegplank van de roze kast gesloten. Na 3 dagen kon die de vliegplank weer open. De bijen gingen meteen hard aan het werk. Mieke verwijderde dode bijen uit de kast. Ze zag zelfs al bijen met stuifmeel terugkomen naar de kast. Dat ziet er dus veelbelovend uit. Omdat er geen koningin aanwezig is, zullen de werksters zelf een koningin opkweken uit een of meerdere larfjes die op de ramen te vinden zijn. Hoe dat afloopt? Je leest het later in deze nieuwsbrief.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!