Van de imker: Inwinteren

Na het oogsten van de honing, heeft imker Mieke van de Griendt in de gaten gehouden of er genoeg wintervoer in de bijenkasten zit. Dat is belangrijk, want genoeg voer betekent dat de bijen ook goed de winter door kunnen komen.

Natuurlijk kun je de kasten openmaken en checken, maar je kunt de kast ook aan de achterkant optillen en het gewicht schatten. Een volk heeft 12 tot 15 kg voer nodig in de winter, oftewel 4 tot  5 ramen verzegelde honing/pollen. De twee kasten met de nieuwe volken (kast 3+4) vond Mieke wat te licht. Ze heeft dan ook uiteindelijk besloten, voor de zekerheid, bij te voeren met suikerwater (verhouding 2 liter water/3 kg suiker). Na 1 oktober is het beter om geen suikerwater meer te geven. De bijen kunnen het dan niet meer zo snel opslaan en de cellen verzegelen. Niet verzegeld voer gaat gisten, dat is slecht voor de bijen. Gelukkig wordt het deze week mooi herfstweer. De temperatuur is ook nog prima, tussen de buien door. Mieke zie nog steeds bijen vliegen. Als straks de buitentemperatuur onder de 10 graden komt, beginnen de bijen een bolvormige wintertros te vormen. Ze kruipen dicht tegen elkaar en zorgen ervoor dat er voer rondom hen heen is. Maar gaan de bijen dan in winterslaap? Daarover de volgende keer meer.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!