Van de imker: het verschil tussen wespen en bijen

Als het weer mooi is en je buiten eet en drinkt, komen er ook wespen op de lekkernijen af die je hebt klaargemaakt. Nu nog niet, ze komen vaak pas later. Maar wat is nu het verschil tussen een wesp en een bij?

Het eerste verschil is dat een bij niet aan tafel komt om daar te snoepen. Een wesp wel. Maar daar blijft het niet bij. Een wesp is zwart-geel gestreept, is onbehaard en heeft een lange ranke bouw. Ze drinken alleen de nectar van bloemen en verzamelen spinnetjes, vliegjes, muggen en rupsen om hun larven te voeden. Ze kunnen meerdere keren steken en komen graag in de buurt van mensen op zoek naar zoetigheid en vlees van de barbecue.

Een wesp is onbehaard en geel-zwart gestreept

Een bij daarentegen is bruin-lichtbruin gestreept en behaard. Ze hebben en korte bouw en verzamelen nectar en stuifmeel van bloemen. Dat slaan ze op in de raten en dient als voedsel voor het volk en de larven. Ze kunnen maar een keer steken en gaan dan dood. Bijen houden van bloemen en zullen niet snel naar een gedekte tafel komen. Je hebt dus weinig last van ze.

Een bij is bruin-lichtbruin gestreept

Afgelopen week heeft imker Mieke van de Griendt het gras geknipt voor de bijenkasten op de boerderij. De vliegroute voor de bijen is dus weer vrij, Het was prachtig weer waardoor er weer genoeg te halen is voor de bijen in de Slandse polder. Ondertussen groeien de volken snel. Daarom heeft de imker ze maar met rust gelaten.

 

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!