Tip: Zo bewaar je aardappelen het best

Nu de temperaturen oplopen is aardappelen niet altijd even gemakkelijk. We geven graag een paar tips om altijd een smakelijke aardappel op tafel te kunnen zetten. En schot te voorkomen.

Aardappelen bewaar je het beste op een droge, donkere en koele plaats. Een kelder is het allerbeste. De ideale bewaartemperatuur ligt namelijk tussen 4 en 10 graden. Maar omdat niet iedereen een kelder heeft, kun je ze ook in de schuur zetten. Bewaar je ze in de keukenkast, of in de buurt van de verwarming en dus op kamertemperatuur dan gaan de aardappelen snel achteruit. Ze worden zacht en de kans bestaat dat ze uitlopers of spruiten vormen, of zoals wij dat noemen ‘ze gaan schieten’.  Dat gebeurt in het voorjaar. De aardappel maakt zich dan klaar om nakomelingen – nieuwe aardappeltjes – te vormen. Je kunt geschoten aardappelen nog wel eten, als je de uitlopers en de plekken er om heen wegsnijdt.

Kun je de aardappelen niet koel genoeg bewaren? Leg ze dan in de koelkast. Door de kou zet de aardappel zijn zetmeel echter wel om in suikers. En dat is voor het maken van patat niet handig. De patat wordt daardoor bruin. Dus: kook je aardappelen dan mogen ze in de koelkast, maar frituur je ze, laat ze er dan uit.

We verkopen onze aardappelen in papieren zakken. Dat is niets voor niets. Daarin kunnen ze beter ademen en worden ze niet vochtig. Want vocht, daar kunnen ze slecht tegen. Uiteindelijk rotten ze zelfs weg. Bewaar aardappelen ook niet in het licht. Daardoor worden ze groen. Is dat het geval? Schil het groen dan heel ruim weg. Want, hoewel het niet helemaal duidelijk is, zouden die groene plekken giftig kunnen zijn.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!