Phytophthora in de aardappelen

In de kopakker van het aardappelperceel heeft de aardappelziekte phytophthora de kop op gestoken. Deze schimmelziekte zorgt ervoor dat het blad afsterft en ook de knol aangetast kan worden.

Door phytophthora (of fytoftora) kan knolrot ontstaan en sterven bladeren en stengels af. De ziekte veroorzaakte tussen 1845 en 1849 de grote hongersnood in Ierland. De op een schimmel lijkende ziekteverwekker doet zijn werk vooral onder natte en tegelijkertijd warme omstandigheden. Hoewel we het met de juiste bespuitingen prima onder controle kunnen houden, lukte dat op het perceel achter de boerderij niet overal even goed. Dat komt doordat de kopakker waar de ziekte op is getreden achter een bomenrij ligt. Daar heerst een compleet ander microklimaat dan op de rest van het perceel. Doordat het er minder waait blijft het er langer warm en vochtig. Daardoor groeien de aardappelen sneller, maar ook phytophthora is verzot op deze weersomstandigheden. Met een aangepast spuitschema verwachten we de aantasting de kop in te kunnen drukken.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!