Moeten we groenten en fruit wassen?

Nu het coronavirus ons allemaal in zijn greep houdt, rijst ook de vraag of ons voedsel veilig is. Het advies van het Voedingscentrum: spoel het goed af.

In de Boerderijwinkel doen we er deze dagen alles aan om direct contact te voorkomen. We houden anderhalve meter afstand van jou, maken contactoppervlakken schoon en dragen handschoenen tijdens het werk. Je raakt niet besmet door alleen het aanraken van het voedsel waar mogelijk coronavirusdeeltjes op zitten. Dat is pas mogelijk als je vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt, en de virusdeeltjes zo via de slijmvliezen in je lichaam terechtkomen. En hoewel er geen bewijs is dat voedsel een bron is om het coronavirus over te dragen, is het wel handig om het – net als altijd – goed te wassen en er hygiënisch mee om te gaan. Dat doen wij ook. Het is niet nodig om groente en fruit te wassen met zeep of desinfectiemiddel. Grondig wassen onder stromend water is voldoende voordat je het opeet. Dit verkleint de kans om eventuele ziekmakende bacteriën of virussen binnen te krijgen.

Nog even een paar tips van het Voedingscentrum:

  • Was je handen goed met water en zeep vóór en na het boodschappen doen. Voorkom dat je met je handen je gezicht aanraakt.
  • Was je handen ook altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
  • Was fruit en groente altijd grondig.
  • Maak liever geen eten klaar voor een ander als je ziek of verkouden bent.
  • Nies of hoest niet boven eten. Moet je toch niezen of hoesten, doe dat aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
  • Deel geen eten dat al op je bord heeft gelegen en drink niet uit hetzelfde glas. Zeker niet als je verkouden bent.
  • Werk met schone materialen en was vaat-, hand en theedoeken op minimaal 60 °C. Het virus kan namelijk slecht tegen hitte.

 

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!