Het wonder van Scheemda

Featured Video Play Icon

We hebben het wonder van Scheemda gevonden! Het wonder is een kreukelerwt. Zodra je hem weekt komt de smaak dicht bij die van een verse doperwt.

Helaas is het wonder van Scheemda geen product van de Zuid-Hollandse Eilanden. Zoals de naam al verklapt komt deze erwt uit het noorden van Nederland. Eigenlijk is het een vergeten groente. Een cultivar van de doperwt. Het is een zoete doperwt die bij drogen kreukt, zoals een kapucijner. De erwt werd in de jaren twintig gekweekt door Zwaan en De Wiljes, een zaadbedrijf in het Groningse Scheemda. De erwt verdween, maar bleef als zaad wel bewaard bij Stichting De Oerakker en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Biologische boerderij Eikemaheert heeft het erwtje daaruit terug gekweekt. De erwt is erg zoet. De erwt wordt met de tarwe geteeld. De plant grijpt zich er aan vast, zodat ze niet gaat liggen. Vervolgens wordt de erwt in augustus met een maaidorser geoogst en worden de tarwekorrels eruit gehaald.

Als je de erwt gaat eten, moet je wel even tijd nemen. Je moet de erwt namelijk minimaal vier uur in water weken en liefst nog wat langer. Ideaal is het als je de erwten een nacht in het water laat staan. Een volle mok is voldoende voor een gezinsmaaltijd. Kook de erwten zo’n 25 minuten in vers water, giet ze af en geniet van dit Wonder van Scheemda.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!