Het eerste pootgoed is binnen

De eerste pootaardappelen zijn binnen. Victoria, voor de patat. Maar voor ze de grond in kunnen moet het nog wel even drogen. Vanaf begin dit jaar is er 200 millimeter neerslag gevallen. En dat is meer dan gemiddeld.

In februari alleen al viel meer dan 120 millimeter regen. In een gemiddeld jaar is dat iets meer dan 60 millimeter. Dat zorgt ervoor dat we op het land nog niet zoveel kunnen doen. Doordat het afgelopen najaar ook al zo nat was, hebben we nog niet alle percelen kunnen ploegen. Normaliter doen we dat in het najaar, zodat de grond kan bezakken en misschien zelfs bevriezen. Dat laatste maakt de structuur van de grond beter, waardoor we in een mooi verkruimeld zaaibed kunnen poten en zaaien. Dit seizoen loopt alles echter anders. Een perceel, dat door de opgebrachte bagger uit de sloot zo nat was, dat we er helemaal niet op kunnen, moeten we¬† vlak voor het zaaien van de mais ploegen. Een uitdaging, die duidelijk aangeeft dat een boer altijd afhankelijk is van het weer en daar ook op in zal moeten spelen. En eerlijk gezegd, dat maakt het werk ook best leuk…

 

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!