Droogte: Mais dieper zaaien

Normaliter zaaien we de mais op een diepte van 4 centimeter. Omdat de grond dit jaar erg droog is, zaaide de loonwerker het zaad echter zo’n 8 centimeter diep. Zo ligt het maiszaadje toch in de vochtige grond en kan het kiemen.

Zelf hadden we de grond al tot een zaaibed gemaakt tot op een diepte van 6 centimeter. Daarvoor gebruikten we dit jaar weer de rotorkopeg. Met onze niet aangedreven sneleg, lukt het niet om de harde uitgedroogde kluiten fijn te maken. De rotorkopeg had gelukkig net nieuwe tanden, zodat het de grond wel goed fijn kon krijgen. Toch was ook nu weer een tweede rondje nodig om de gewenste verkruimeling te krijgen. De 9-rijige zaaimachine ging nog een stukje dieper en drukte het zaadje ook nog eens stevig aan. Het nadeel van deze grote zaaidiepte is wel dat het langer duurt voor het maisplantje boven staat. De kans bestaat dat niet alle plantjes de lange reis naar boven halen. Daarom zaaiden we niet 90.000 zaden per hectare zoals standaard het geval is, maar 95.000. Tegelijkertijd met het zaaien kreeg het zaadje een extra gift kunstmest mee, dat net naast het zaad terecht is gekomen. Dus mocht het toch gaan regenen, dan heeft het voldoende voedingsstoffen binnen handbereik.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!