Drainbuizen zijn bijna schoon

We schreven het al eerder. Deze winter hebben Stein, Jaron en Marc de drainbuizen vrijgemaakt in het perceel tegenover de boerderij. Ze zijn schoongespoten met een drainreiniger.

Deze drainreiniger bestaat uit een slang en een spuitkop die onder druk water in de buizen spuit. Met name door ijzerophoping maar ook door ingegroeide wortels kan het gebeuren dat het regenwater niet meer goed naar de sloot stroomt. Daardoor kunnen er natte plekken in het land ontstaan. Zeker als dat in het groeiseizoen – na een flinke regenbui bijvoorbeeld – gebeurt, kan dat catastrofale gevolgen hebben. Daarom laten we de buizen een keer per vier jaar doorspuiten, zoals we dat noemen. Een aantal buizen lijken helaas niet meer te redden. Ze zijn nog niet helemaal vrij van verstoppingen. Het lijkt erop dat ze platgedrukt zijn door het verzakken van de grond waardoor het water dus niet meer wordt afgevoerd. Met een beetje geluk kunnen we voor het groeiseizoen begint nog nieuwe leggen.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!