De groenbemester komt boven

Na de oogst van de doperwten hebben we een groenbemester gezaaid. Die moet het bodemleven stimuleren en de grond nog beter doorwortelbaar maken.

Om de bodem zo goed mogelijk in conditie te houden, doen we heel veel. Ten eerste proberen we met zo min mogelijk zware machines het werk te doen. De erwten die op het perceel voor de boerderijwinkel groeiden wortelen diep, wat de grond ook op grotere diepten los maakt. Daarnaast levert de plant veel extra organische stof op. De stengels die op het land achterblijven verteren langzaam en zijn voedsel voor al het bodemleven in de grond. Na de oogst hebben we geitenmest gestrooid en een groenbemester gezaaid. Je zou het misschien niet zeggen, maar er staan nu heel veel verschillende soorten planten op het land. Het werd namelijk een mengsel van onder meer zomerwikken, bladrammenas, japanse haver en niger. Het mengsel moet elkaar en het bodemleven stimuleren. We oogsten het gewas niet, maar werken het later dit jaar of misschien zelfs volgend jaar, onder. Dat moet de structuur van de bodem nog verder verbeteren, en het bodemleven activeren. Tegelijkertijd houd het de bodem bedekt, waardoor hij niet meer dichtslaat als er veel regen valt.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!