Aardappelen onder water: sleuven graven

Het is gek of erg… Na maanden zonder regen van betekenis, viel er in september in totaal 276 mm regen. De verzadigde grond kan dat niet meer verwerken. De drainage kon het water ook niet afvoeren omdat die onder het waterniveau in de sloot lag. Plassen in de aardappelen zijn het gevolg.

Die plassen zijn zeer schadelijk. Blijft het water namelijk langer dan 24 uur tussen de aardappelruggen staan, dan verrotten de aardappelen en is de kans op een goede oogst verkeken. Daarom moesten we afgelopen week in allerijl sleuven graven om het overtollige water af te voeren. Normaliter zouden we dat met een spade doen, maar er stond zoveel water tussen de ruggen en de te overbruggen afstand naar de sloot was zo groot, dat we de hulp van een minigraver moesten inroepen. Daardoor is het meeste water weg, maar dat neemt niet weg dat de aardappelen al schade hebben opgelopen. Hoeveel dat is, daar komen we deze winter achter als de aardappelen in de schuur liggen.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!