Aardappelen bewaren is niet eenvoudig

Een aardappel moet je goed bewaren. Doe je dat niet, dan wordt hij groen en loopt hij uit. Dat geldt niet alleen in de gangkast, maar ook bij ons in de schuur. Daarom vraagt het bewaren van de aardappelen dagelijks onze aandacht.

De aardappelen liggen in vier verschillende vakken bij ons in de aardappelschuur. Na het rooien laten we de aardappelen eerst even rusten in de donkere schuur zodat eventuele wondjes kunnen helen. Daarna drogen we de aardappelen met grote ventilatoren. Immers, blijven ze nat of vochtig, dan gaan ze ofwel rotten of ze gaan al weer langzaam uitlopen. Dat willen we natuurlijk niet omdat we zeker zes maanden lang lekkere aardappelen willen verkopen. Eenmaal droog wordt het tijd om de aardappelen te koelen. Liefst naar een temperatuur van rond zeven graden. Dat remt de kieming ook. Maar het is niet genoeg. Omdat de aardappelen toch al weer een beetje onrustig worden, en kleine kiempjes vormen, zullen we ze binnenkort behandelen met een gas van sinaasappelschillen. Maar daarover volgende week meer.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!