Zo stoom je aardappelen

Ben je geen ster in het koken van aardappelen of wil je niet dat aardappelen tot pap koken? Dan is stomen voor jouw de uitkomst. We hebben er zelfs een speciaal stoommandje voor. Je kunt het bij ons in de Boerderijwinkel kopen.

Bloemige of ook wel kruimige aardappelen, zoals de Eigenheimer en dit jaar ook de Frieslander, vallen tijdens het koken snel uit elkaar. Dat komt doordat de buitenkant sneller gaar is dan het binnenste deel van de aardappelen. Als je liever hebt dat ze langer heel blijven, dan helpt stomen. Je zet een laagje water in een pannetje. Zet er het stoommandje op en zorgt ervoor dat er geen water in het mandje staat. Leg de aardappelen in het mandje. Kook het water. Hoe lang het duurt voor de aardappelen gaar zijn hangt vooral van de grootte van de aardappel af. Het is verstandig om grote aardappelen door te snijden. Prik regelmatig met een mesje in de aardappel om te zien of ze gaar zijn. Check wel af en toe of er nog voldoende water in de pan staat.

Niet alleen blijven de aardappelen vaster als je ze stoomt, ze smaken ook puurder en er blijven veel vitaminen en mineralen bewaard.