Aardappelen liggen weer binnen

Net voor er veel regen viel, hebben we de aardappelen weer kunnen rooien. Er liggen vijf rassen in de schuur. Elk met hun eigen eigenschappen.

Zoals gewoonlijk telen we heel veel verschillende aardappelrassen. En nu hoor ik je al zeggen, een aardappel is een aardappel toch? Nee, dus.

Frieslander

Natuurlijk verkopen we de Frieslander. Een aardappel die je zowel kunt koken, bakken als frituren. Een echt manusje van alles dus en nog smakelijk ook, wat wil je nog meer. Dit jaar is de aardappel wel iets kruimiger dan je normaal gewend bent. Hij kookt dus af. Dat komt vooral door het droge weer dat we het afgelopen groeiseizoen hadden. Overigens kun je aan dat afkoken wel iets doen. Wat? Door ze te stomen. Hoe dat werkt, leggen we hier uit.

Bildtstar

De Bildtstar is in de boerderijwinkel gewild. Je herkent hem snel. De aardappel heeft een ronde vorm en een rode schil, maar geel vruchtvlees. De aardappel is vrij vastkokend en daarmee erg geschikt om zowel te bakken als te koken. Frituren lukt niet.

Eigenheimer

De Eigenheimer is misschien wel de lekkerste aardappel die we telen. Je kunt hem alleen koken, en ja, hij kookt af. Een meer smakelijkere zul je echter niet snel op je bord aantreffen. Doordat hij zo afkookt, is hij niet bij iedereen gewild. Daarom hebben we maar een klein beetje beschikbaar.

Victoria

Wie een vastkokende aardappel zoekt, die je ook kunt frituren komt uit bij de Victoria. Dit jaar is het zeker een alternatief voor de Frieslander als je niet op prijs stelt dat een aardappel afkookt. Echter, hij is niet iets minder smakelijk in de pan, dan een Frieslander. Als patat aardappel is hij echter niet te versmaden.

Innovator

Een nieuw ras in het lijstje is Innovator. Een aardappel die we dit jaar voor het eerst telen. En eigenlijk alleen voor afzetcooperatie Nedato. Het is namelijk een fritesaardappel, die je wel eens terug zou kunnen vinden in de bakjes van McDonalds. De aardappel is heel lang, zodat je er mooie frietjes van kunt snijden. We hebben een beetje voor ons zelf achter gehouden om uit te proberen. De patat van deze aardappel smaakt iets zoetig. Overigens, als je nog nooit patat zelf hebt gemaakt, dan kun je het beste deze aardappel nemen. Je kunt weinig verkeerd doen, als je de aanwijzingen opvolgt.

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Boerderijwinkel Zevenbergen en ontvang iedere week de inhoud van de krat en ander nieuws in mijn mailbox!